Korszerű mérlegek és gazdasági jelentőségük az agrárium területén

  Korszerű mérlegek és gazdasági jelentőségük az agrárium területén

  Az élet legkülönbözőbb területein van szükség a tárgyak súlyának meghatározására grammos nagyságtól a több tonnás tömegekig, amely feladat megoldására más-más típusú mérlegeket használunk.

  Mérlegeket a gazdasági élet szinte minden területén használnak, amelyek két főbb csoportra oszthatók: mobil mérlegek és helyhez kötött (telepített) mérlegek.

  1. Mobil mérlegek: Azokat a hidraulikus vagy elektronikus mérlegeket értjük, amelyeknél a mérleg a szállító- és/vagy emelőeszközbe van beépítve, ezáltal a mérleg „megy” – vagy viszik azt – a mérlegelendő áruhoz. Ezek a mérlegek a mérlegelési feladat ellátása során nem korlátozzák az anyagmozgató/szállító/emelő berendezés eredeti funkcióját. A korszerű mobil mérlegek a helyhez kötött mérlegek szinte valamennyi klasszikus tulajdonságával rendelkeznek: pontosság, hitelesíthetőség, adatfeldolgozás (vállalatirányítási rendszerekbe való integrálhatóság), adattovábbítás, robbanásveszélyes környezetben történő alkalmazás szempontjából egyenrangúak. Hatékonyságuk viszont többszöröse a hagyományos mérlegtípusokénak: a szállítás közbeni méréssel időt, energiát, üzemanyagot, tehát pénzt lehet megtakarítani – nem beszélve a logisztikai útvonalak esetleges átszervezése kapcsán megtakarítható költségekről, hiszen ilyen költség mobil mérlegek alkalmazása esetén fel sem merül!

  Néhány példa a mobil mérlegek típusaiból:

  - Mérleges kézi raklapemelő („békamérleg”): egy kézi mozgatású raklapemelő, amely mérleggel van ellátva. A mérleges béka az egyik legelterjedtebb mobil mérleg – könnyített és legolcsóbb változata, a tehergépjárművön is szállítható, így berakodáskor a jármű túlterhelése is megakadályozható. A mezőgazdaság területén a békamérlegek egyik leggyakoribb alkalmazása a szállító-konténerek, rekeszek egalizálása pl. dinnyeszezonban. A békamérlegek legpontosabb változatai hitelesített, és/vagy saválló kivitelben is rendelhetők, így az élelmiszeripar legszigorúbb előírásainak is megfelelnek. A mérési eredmények továbbítására vezeték nélküli kapcsolatokkal van lehetőség, az adatok feldolgozása már akár okostelefonnal is megtörténhet.

  - Targoncamérleggel már szinte bármely targonca utólag is felszerelhető. Az élelmiszeripar, mezőgazdasági termelés, gyümölcstermesztés területén a rakodással, mozgatással egy időben történő mérlegeléssel a folyamat nagymértékben racionalizálható. Ezek a legkorszerűbb, nagypontosságú mérleges villák (1.ábra) teljesen vezeték nélküli kialakításuknak köszönhetően a felhasználó által 5-10 perc alatt felszerelhetők. A mért súlyérték Bluetooth és/vagy WLan jeladókkal kézi adathordozókra (mobil telefon, tablet) vagy asztali PC-kre, laptopokra egyaránt továbbítható és korszerű, szoftveres felületeken könnyedén feldolgozhatók. Mindemellett a nyomtatóval is el vannak látva, így igény esetén papír alapú mérési eredmény is kapható.

  (1. ábra: targona+villa+kijelző)

   

  A hidraulikus targoncamérlegek elsősorban alacsony árfekvésük és gyakorlatilag elnyűhetetlen mivoltuk okán terjedtek el. Az RCS hidraulikus mérleg a targoncákon kívül a legtöbb homlokrakodó gépbe, valamint traktorhoz alkalmazott homlokrakodó adapterbe beszerelhető: gabonaféleségek, föld, trágya stb. rakodásával egyidejűleg a mérés is elvégezhető.

  A hidraulikába szerelhető rendszerek közül a targonca veszélyes túlterhelésére is figyelmeztető RAVAS SafeLoad rendszer (2.ábra) a piac egyik úttörő fejlesztése. Nem csupán mérésre képes, hanem figyelmezteti a kezelőt, ha a targonca villája túl van terhelve. Így elkerülhető, hogy a targonca meglehetősen drága hidraulika szivattyúja idő előtt javításra szoruljon, vagy - rosszabb esetben - a targonca rakományostól előre billenjen, emberi életet és anyagi értéket egyaránt veszélyeztetve. A rendszer (igény esetén) naplózza a túlterheléseket és egy szoftver segítségével, vezeték nélkül kinyerhető az adat.

  (2. ábra: 2 db kijelző zöld ill. piros háttérrel)

  A SafeLoad rendszer biztosította védelem érzetet már csak a SIS (3. ábra) korszerű összeütközés elhárító rendszerekkel lehet tetőzni. Ezek a rendszerek tolatáskor segítik a kezelőt és ütközés veszély esetén a hangos hang- és fényjelzés mellett lelassítják, majd megállítják a targoncát. Ilyen rendszer nagy mezőgazdasági gépekbe is szerelhető, így még nagyobb károktól óvhatja meg kollégáit, csarnokait, és egyéb értékeit a figyelmetlen tolatásból eredendő károktól.

  (3. ábra figuratív targonca, tolatóradarral, mögötte ember)

   

  Mobil mérlegek az agráriumban – néhány alkalmazási példa

  Gyümölcs termelés, raktározás. Egy olasz gyümölcs termelő cég 30%-kal csökkentette a megrendelés összeállítására használt időt a mobilmérlegek segítségével. Az elektromos gyalogkíséretű raklapemelőket mérlegessé átalakítva (4. ábra) majdnem 5 órát spórol meg a két műszak alatt. Mindez alatt nem csupán időt nyert a cég, hanem a megrendelés összeállításakor keletkező hibák számát is drasztikusan csökkentette.

  Mindez hogyan lehetséges?

  A cég minden megtermelt, vagy vásárolt zöldség és gyümölcs szállítmányt lemér betárolás előtt, és elmenti a csomagok súlyát a vállalatirányítási (ERP) rendszerben. Amikor megérkezik a megrendelés az ERP rendszer szétosztja a feladatot, és minden elektromos raklapemelőhöz tartozó kézi terminálra elküldi a begyűjtendő termékek listát. A kezelők ezeket nyugtázzák, és elkezdik a lista alapján a megrendelést összeállítani, begyűjteni. Miután minden tételt felvettek az ERP rendszer lekérdezi a nettó súlynövekedést a targonca villáiba épített mérlegről wifin keresztül. Amennyiben az összeállított megrendelés összsúlya nem egyezik az ERP rendszer által kalkulált cél súllyal (azaz legalább egy, nem megfelelő csomag került felvételre) azonnal hibajelzést küld annak a kezelőnek, akinél az eltérés jelentkezett. Így a hibát azonnal lehet orvosolni és nem kell utólagosan pénzt is időt szánni annak kijavítására.

  A korábbi mérlegelési megoldáshoz képest - miszerint a teljes raklap súlyát a rendelés összeállítása befejezése után egy padlóba épített mérlegen ellenőrizték- a cég megállapította, hogy 30% -kal csökkentette a megrendelésre fordított munkaidőt. Nincs többé ingázás a raktár polcai és a mérlegek között, és komoly költségeket spórolnak meg a hibák gyors korrigálásával.

  (4. ábra gyalogkíséretű targonca mérleg kijelzővel)

  Idő- és költségmegtakarítás a raklapon szállítandó tömeg mérésével:

  Ha szállítás, mozgatás közben mérünk, az alig vesz igénybe időt. A mérlegeléshez mindössze annyira kell megemelni az összeállított raklapot, hogy az sehol ne érjen a talajhoz és már láthatjuk is a raklap teljes súlyát. Ezt az eredményt egy gombnyomással nyomtathatjuk, vagy ugyanúgy egy gombnyomással továbbíthatjuk a beépített vezeték nélküli jeladóval tetszés szerint kézi eszközre vagy egy munkaterminálra. A lényeg, hogy másodpercek alatt kész.

  Helyhez kötött mérleg esetében ez az idő átlagosan 1,5 perc. Először felpumpáljuk az emelőt, majd el kell húznunk a raklapemelőt egy mérleghez (ez már 1 tonna súllyal sem annyira egyszerű). A mérleghez érve, beigazítjuk a raklapot a mérlegre, majd leengedjük. Kihúzzuk a raklapemelőt a raklap alól és a mérlegről. Elsétálunk a mérleg kijelzőjéig és elvégezzük a mérést, majd visszatoljuk a raklapemelőt a raklap alá, felpumpáljuk újból, majd elhúzzuk azt rendeltetési helyére. A mérlegnél jobb esetben azonnal sorra kerülünk, rosszabb esetben meg kell várnunk, míg az előttünk érkezők hasonló módon elvégzik a mérlegelést (ezt a várakozást inkább most ne is kalkuláljuk be az átlagba…).

  Az időkülönbség így legalább másfél perc raklaponként! Másfél perc nem nagy idő, de a sokszor másfél perc időmegtakarítás tetemes költségmegtakarítást eredményezhet. Ez például egy olyan cégnél, ahol naponta 60 megmérendő raklapnyi árut mozgatnak meg, ezek a másfél percek már 1,5 óra megtakarítást jelentenek egy napra. A mai órabérekkel számolva ez igen jelentős összeg és ebből már egy minőségi, megbízható, komoly mérleges raklapemelő árát meg is lehet spórolni alig egy év alatt.

  A mobil mérlegek növelik a hatékonyságot más raktári tevékenységek esetében is, mint pl. a bejövő áru ellenőrzése. A hiányos szállítmányok a közvetlen anyagi veszteségen túlmenően további kellemetlen következményekkel járhatnak, mint például, ha alapanyaghiány miatt kénytelen leállni a termelés. A mobil mérlegek segítségével a hiányos szállítmányok már a bejárati ajtónál fölfedezhetők, a teherautóról való lerakodás közben. A mobil mérlegekkel időt lehet megtakarítani a rakomány összeállítása során is. Ha ismert a felrakott áru össztömege, megelőzhető a teherautók túlterhelése is.

   

  2. Helyhez kötött mérlegek: Azokat a mérlegeket értjük alatta, amelyek a mérlegelést fixen, egy helyen tudják elvégezni. Áthelyezésük, mozgatásuk nem jellemző, amennyiben mégis, annak költségvonzata van.

  Legismertebb helyhez kötött mérlegek a:

  Hídmérlegek. (5. ábra: kamion hídmérlegen) Mérési kapacitásukon kívül már csak a hagyományuk nagyobb az itthoni piacon. Jól bevált módon készülnek integrálva a jelen kor adta technológiai lehetőségeket. Lévén, hogy mozgatásuk vagy áttelepítésük komoly költségekkel és előkészületekkel jár, érdemes a mérleg helyét és az adatfeldolgozás módját a gyártó vagy a forgalmazó céggel előre, közösen megtervezni, hogy a mérleg a lehető leghatékonyabban tudjon működni.

  A korszerű elektronikus hídmérlegeket általában a telepek bejáratánál vagy annak közelében helyezik el, hogy a helyszínre kamionnal, mezőgazdasági géppel beérkező és távozó árut (táp, takarmány, élőállat, üzemanyag) mérlegelni, ellenőrizni tudják. A hídmérlegeket több szempont alapján különböztetjük meg, anyagukat tekintve lehetnek acél, illetve vas-beton kivitelűek. Méretük a megrendelő által mérlegelt járművek hosszától, a telephely méretétől is függhet, ezért 6-24 méteres változatban készülnek. Telepíthetőségük szerint megkülönböztetünk feljárós (akna nélküli, azaz földfelszíni), illetve sekélyaknás változatot. A mérleg, a gyártó által megadott rajz szerinti méretpontos alépítményre kerül felépítésre. Kiemelt változat esetén sávalapok, két mérlegfeljáró a követelmény, süllyesztett kivitelnél 50 cm mély akna készül, az alátámasztási pontoknál sávalapokkal. Aknás mérlegeknél a vízelvezetést biztosítani kell a mérlegaknából, valamint a mérleg hosszirányú merevítéséből adódóan meg kell akadályozni a keresztirányú forgalmat. Az akna nélküli mérleg tisztántartása egyszerűbb feladat, ebben az esetben viszont a feljáró lejtésére kell figyelni, ez maximum 8% lehet. A mérleg kijelzője általában zárt, fedett, temperált helyiségbe kerül elhelyezésre, igény esetén a kijelző számítógéphez csatlakoztatható a mérlegelési adatok gyűjtéséhez, mérlegjegyek nyomtatásához. Lehetőség van olyan kijelzővel is felszerelni a hídmérleget, ami időjárásálló, saválló kivitelű, így nincs szükség mérlegházra.

  A mérlegjegy készítésére több megoldást is igénybe vehet a vásárló, választhat a számítógépre telepített programok közül, amelyek akár az EKAER rendszerrel is kommunikálnak, vagy a mérleg kijelzőjébe telepített szoftver mellett is dönthet, ebben az esetben csak egy hőnyomtatót kell csatlakoztatni az egységhez. A mérleg kijelzőjéhez kültéri, vízvédett másodkijelző is kapcsolható, hogy a sofőrök a mérlegre való ráálláskor láthassák a mért tömeget, illetve a mezőgazdasági cégeknél az egalizálást segíti, hogy a teljes rakodási kapacitás ki legyen használva. Egyre több telepen megfigyelhető a hídmérleg rendszer mellé telepített biztonságtechnikai, forgalomirányítási rendszer. Az esetleges szabálytalan mérlegelések elkerülése végett a mérleget infrasorompókkal látják el, melyek biztosítják, hogy a kamionok teljes terjedelemben a mérlegen álljanak. Amennyiben takarásban van valamelyik érzékelő, a számítógépen futó mérlegprogram nem engedélyezi a mérés rögzítését, mérlegjegy nyomtatását. A rendszer bővíthető kamerákkal, melyek a mérés rögzítésének pillanatában a hídmérlegről és annak környezetéről fényképeket készítenek a későbbi visszaellenőrizhetőség biztosítására. Lehetőség van rendszámfelismerő kamerák elhelyezésére is, amik a mérlegprogram számára adják át a rendszámokat a gyorsabb

   

  A vezető mérleggyártók folyamatosan lépést tartanak a gazdaságban jelentkező, újabb felhasználói igényekkel.

  A mérlegek egyre egyszerűbben kezelhetők, könnyebben lehet a mérési adatokat saját vállalatirányítási rendszerekbe integrálni. A piacvezető mobil mérlegek kommunikációs szoftverei már díjmentesen letölthető mobil applikációk (pl.: WeightsApp).

   

  Beznóczky Antal János

  felhasznált: Háj András - Hídmérlegek telepítésének szempontjai

  © 2023 Prominens Kft. All Rights Reserved.