Időmegtakarítás = pénzmegtakarítás raklapemelő mérleggel

  Raklapot mozgatni és mérni egyidejűleg – a leghatékonyabb megoldás. Azonnal lehet tudni, hogy a beérkező szállítmány hiánytalan-e, vagy pl. mennyi alapanyag maradt a raktárban kiszállítás után. A békamérleg kijelzője azonnal megmutatja a megemelt raklap tömegét. Az egyes mérések összegezhetők. A beépített nyomtató (opcionális) rögzíti a tömegértéket egy mérlegjegyen. Ha szállítás közben mérnek, a mobil mérlegelés alig vesz igénybe időt.

   

  A mérlegelés menete mobil mérleggel:

  - vigye a mérleges raklapemelőt a raklaphoz,

  - emelje – és emelés közben mérje meg a raklapot, egy gombnyomással regisztrálja a mérés eredményét, majd

  - szállítsa el a raklapot.

  Helyhez kötött mérleggel:

  - vigye a raklapemelőt a raklaphoz,

  - emelje meg a raklapot,

  - vigye a mérleghez,

  - helyezze azt a mérlegre,

  - mérjen és regisztrálja a mérés eredményét,

  - emelje fel újra a terhet,

  - szállítsa el a mérlegtől és raktározza el a raklapot.

  Az időkülönbség legalább másfél perc  raklaponként!

  Másfél perc nem nagy idő, de a sokszor másfél perc időmegtakarítás tetemes költségmegtakarítást eredményezhet.

  Egy cég  naponta 120 raklapnyi árut szállít ki kereskedelmi központjából. A mérleges raklapemelővel végzett méréssel megtakarított másfél perc naponta 3 munkaórát jelent. Ez évente 220 munkanapot alapul véve 660 munkaóra. Ha egy munkaóra költsége 1000.-Ft, akkor az éves megtakarítás 660.000.-Ft.

  Egy mérleges raklapemelőn 60-70 raklapot lehet megmérni, tehát kettőre van szükség a napi 120 raklap kapacitás eléréséhez. Egy mérleges raklapemelő (ára kb. 360.000.-Ft) átlagos élettartama 8 év, így az éves értékcsökkenés évente kb. 45.000.-Ft, ami 90.000.-Ft a két raklapemelő esetében. Ez 570.000.-Ft  költségmegtakarítást jelent évente!

  A mobil mérlegek növelik a hatékonyságot más raktári tevékenységek esetében is, mint pl. a bejövő áru ellenőrzése. A hiányos szállítmányok a közvetlen anyagi veszteségen túlmenően további kellemetlen következményekkel járhatnak, mint pl. ha alapanyaghiány miatt kénytelen leállni a termelés. A mobil mérlegek segítségével a hiányos szállítmányok már a bejárati ajtónál fölfedezhetők, a teherautóról való lerakodás közben.

  A mobil mérlegekkel időt lehet megtakarítani a rakomány összeállítása során is.

  Ha ismert a felrakott áru össztömege, megelőzhető a teherautók túlterhelése is.

   

  Tudni mekkora mennyiség van raktáron: hatékony raktárkészlet nyilvántartás

  Folyamatos üzemnél, a keverékek készítésénél pl. az egyes komponensek raktáron lévő mennyiségének pontos ismerete nélkül – ha az csak becsléseken alapul – nem biztosítható a kényszerleállás nélküli termelés.

  Nézzük pl. egy cég gyümölcsjoghurt gyártását. A keverési szakaszban a joghurtot raklapemelőkön odaszállított tartályokból vett gyümölcskoncentrátummal keverik össze. A különböző ízeket ízenként egy tételben készítik el, majd mindegyik tétel összeállítása után a maradék gyümölcskoncentrátumot visszaszállítják a raktárba.

  Eleinte becsléssel állapították meg, hogy mennyi gyümölcskoncentrátum maradt még a visszaszállított tartályban, melynek következtében a folyamatosan termelő gyártósoroknak néha le kellett állni, mert a tartályok hamarabb kiürültek, mint azt becsülték.

  Jelenleg a gyümölcskoncentrátumot tartalmazó tartályokat mérleges raklapemelőkön szállítják, így a megmaradt gyümölcskoncentrátum mennyiségét is pontosan tudják.

  Szállítási díj megállapítása csomagszállításnál

  Lengyelországban egy csomagszállító világcég  egy logisztikai problémával küzdött: a raklapon érkező „különleges” árut nem tudták lemérni a hagyományos raktári mérlegeken, egyszerűen csak azért, mert az túl sok időbe telt volna. Ezen küldemények  méretei miatt arra sem volt lehetőség, hogy a normál csomagok számára kialakított automata szállítószalagokon megmérjék és osztályozzák azokat. Ezért az ügyfelek által megadott  tömeg alapján számláztak.

  A szúrópróbaszerű ellenőrzések azt mutatták, hogy az ügyfelek által megadott tömegértékek rendszeresen alacsonyabbak voltak, és ez komoly  bevételkiesést okozott.

  A probléma megoldása érdekében a raklapszállító  targoncákat (összesen 27 db-ot a cég 3 raktárában)  hitelesített mérleges villákkal szerelték fel. A targonca kabinjában lévő kijelző műszerek adatátvitelre alkalmas kimenettel rendelkeznek; a terminál W-LAN vezeték nélküli hálózaton kommunikál a raktárkezelési rendszerrel.

  A jelenlegi folyamat:

  A targoncás leemeli a raklapot a teherautóról és az érkeztetési zónába szállítja, ahol a vonalkódos leolvasás történik. Az árun (raklapon) elhelyezett vonalkódról leolvasott és az adatfeldolgozó rendszerbe továbbított adatok a többi mellett a feladó által megadott tömegértéket is tartalmazzák.  Az időközben a targoncamérleggel megmért tényleges tömegérték a targonca azonosító kódjával együtt szintén az adatkezelő központba kerül: a mérlegelési  adat kiértékelése után, ha  szükséges, a rendszer módosítja a számlát.

  Az emberi közreműködés gyakorlatilag csak a raklap (az áru)  és a targonca vonalkódjának kézi egységgel történő leolvasására korlátozódik.

  A raklapok átlagos kezelési ideje korábban egy perc volt, a mérlegelés kevesebb, mint tíz másodperccel növelte meg ezt az időtartamot.

  Ez esetben  a mérleges villák beruházási költsége rendkívül rövid idő - kevesebb, mint három hónap - alatt megtérült.

  A világ egyik legnagyobb szállítási és logisztikai cége, hetente 134 millió csomagot szállít a világ 200 országába.

  A megoldandó feladat ugyanaz volt, mint a fenti példában: a csomagáradatban egyre több a palettírozott, nagyobb terjedelmű áru, amelyeket nem lehet a szállítószalagokon kezelni és ezért nem tudták az útjukat követni az osztályozó központban alkalmazott automatikus eljárással. Helyhez kötött mérleget használva a különleges áruk megmérése ennél a cégnél is túl sok időbe került volna: sok általa szállított árura 24 órán belüli kézbesítést garantálnak.

  Ennél a cégnél ezt a feladatot mérleges kézi raklapemelők segítségével oldották meg.

  A palettákat egyenként lemérik a mérleges raklapemelőkön és azonosítják a vezeték nélküli vonalkód olvasó segítségével, ami egy tartóban található a kijelző mellett. Alfanumerikus kijelzőjén keresztül a kijelző műszer mutatja a kezelőnek, hogy vigye be az áru adatait. Tömeg, azonosító kód és méretek, együtt a dátummal és idővel, mind elraktározódnak a  kijelző műszer belső memóriájában. Minden különleges árut így mérnek meg és azonosítanak, mielőtt kiviszik a raklapemelőkkel, hogy továbbítsák azokat. A műszak végén a mérleges raklapemelőket egy kábellel a számítógéphez kapcsolják, és minden begyűjtött és tárolt adatot átvisznek a gépre,  melyek ezáltal bekerülnek a  normál adatforgalomba.

  © 2023 Prominens Kft. All Rights Reserved.