Mobil mérlegek: alkalmazásuk és jelentőségük a gazdasági élet néhány területén

  Mobil mérlegek: alkalmazásuk  és  jelentőségük a gazdasági élet néhány területén

  Mérlegeket a gazdasági élet gyakorlatilag minden területén használnak. Az ezen eszközökre fordított beruházás  – a mérlegelési feladattól, a mérendő anyag mennyiségétől és értékétől, (valamint jó néhány további tényezőtől)  függően – igen gyorsan megtérül. Ezzel együtt  a mérlegek gyártói és forgalmazói körében általános az a vélemény (vagy talán csak érzület?), hogy a különböző termelési, kereskedelmi, ipari és mezőgazdasági folyamatok szervezésénél a mérlegek beszerzése gyakran háttérbe szorul. A döntéshozók takarékossági megfontolásokból  elsőként  a mérleggel kapcsolatos beruházást halasztják el vagy választanak rövidebb-hosszabb távú gazdasági szempontok figyelmen kívül hagyásával előnytelen kompromisszumos megoldást.

   

  Jelen cikk célja – a mobil mérlegek gyűjtőfogalmába tartozó eszközök  rövid, felsorolásszerű ismertetésén túlmenően – , hogy néhány példával illusztrálja a mobil mérlegek - mindenekelőtt  a mérleges raklapemelők és a targoncamérlegek - felhasználhatóságát elsősorban a logisztika területén, valamint bemutassa, hogyan térülhet meg  az ezen korszerű eszközökre fordított beruházás.

   

  Mit értünk mobil mérlegek alatt?

  A hagyományos, helyhezkötött mérlegekkel szemben  a mobil mérlegek esetében a mérleg – ami egyben szállítóeszköz is -  „megy”  a mérlegelendő áruhoz. Ezek a mérlegek a mérlegelési feladat ellátása során nem korlátozzák az anyagmozgató/szállító berendezés  „eredeti” funkcióját, az árutovábbítási funkciót.

  Ezek a korszerű mobil mérlegek a helyhezkötött mérlegek szinte valamennyi „klasszikus” tulajdonságával rendelkeznek: pontosság, hitelesíthetőség, adatfeldolgozás, adattovábbítás, robbanásveszélyes környezetben történő alkalmazás szempontjából - néhány speciális eset kivételével - egyenrangúak.

  Nálunk ezek a megoldások – a darumérlegek és talán a homlokrakodóba épített mérlegek kivételével - még kevésbé ismertek. Sok szakember nem is tudja, hogy szinte minden ipari/kereskedelmi mérlegelési feladatra létezik mobil mérleg.

  Néhány járatos típus és azok elnevezései:

  - Mérleges kézi raklapemelők („békamérlegek”): mérlegekkel egybeépített kézi mozgatású raklapemelő/mozgató/mérlegelő eszközök

  - Targoncamérlegek: ez önmagában is egy gyűjtőfogalom; a gyalogkíséretű targoncáktól kezdve a 6-8 tonnás, különböző adapterekkel ellátott targoncákig – utólag is - elláthatók  mérleggel, akár egy villacserével („mérleges villák”), akár pl. a villaasztalba épített mérleggel.

  - Darumérlegek: bármely daru horga és a megemelendő/mérendő áru közé akasztható szerkezetek

  - Homlokrakodókba épített mérlegek: ömlesztett anyagok teherautókra történő felrakása közben mérik és összegzik a felrakott anyagot

  - Jármű fedélzeti mérlegek (on-board mérlegek): a mérleg a jármű alvázába vagy  emelőszerkezetébe van beépítve, tehát a rakományt folyamatosan méri emelés/szállítás közben is.

  A mobil mérlegek legfőbb alkalmazási területe (nyugat-európai  és  USA adatok szerint) a logisztika, de a különböző termelési folyamatokban (darabszámlálás, termelés-irányítás, anyag-komponensek összemérése/kiadagolása stb.) vagy leltározásnál is rohamosan terjed alkalmazásuk.

  A mobil mérlegek értékesítése felfutó ágban van: Európában  évente 13000 db mobil mérleget vásárolnak.

  Időmegtakarítás a raklapon szállítandó tömeg mérésével

  Raklapot mozgatni és mérni egyidejűleg – a leghatékonyabb megoldás. Azonnal lehet tudni, hogy a beérkező szállítmány hiánytalan-e, vagy pl. mennyi alapanyag maradt a raktárban kiszállítás után.

  De hogyan is oldható ez meg? Az egyik legnagyobb mobil mérleg gyártó, a RAVAS holland cég gyárilag beépíti a mérlegcellákat a különféle kialakítású kézi raklapemelők villáiba. A mérleg kijelzője azonnal megmutatja a megemelt raklap tömegét. Az egyes mérések összegezhetők. A beépített nyomtató (opcionális) rögzíti a tömegértéket egy mérlegjegyen. Ezeknek a mérleges kézi raklapemelőknek legpontosabb változatai hitelesíthetők, így  alkalmasak a mérés alapján történő számlázásra is.

  Ha szállítás közben mérnek, a mobil mérlegelés alig vesz igénybe időt.

  A mérlegelés menete mobil mérleggel:

  - vigye a mérleges raklapemelőt a raklaphoz,

  - emelje – és emelés közben mérje meg a raklapot, egy gombnyomással regisztrálja a mérés eredményét, majd

  - raktározza el a raklapot.

  Helyhez kötött mérleggel:

  - vigye a raklapemelőt a raklaphoz,

  - emelje meg a raklapot,

  - vigye a mérleghez,

  - helyezze azt a mérlegre,

  - mérjen és regisztrálja a mérés eredményét,

  - emelje fel újra a terhet,

  - szállítsa el a mérlegtől és raktározza el a raklapot.

  Az időkülönbség legalább másfél perc  raklaponként!

  Másfél perc nem nagy idő, de a sokszor másfél perc időmegtakarítás tetemes költségmegtakarítást eredményezhet.

  Egy cég (alkatrészeket gyárt a számítógépipar számára) naponta 250 raklapnyi árut szállít ki kereskedelmi központjából. A mérleges raklapemelővel végzett méréssel megtakarított másfél perc naponta 6,25 munkaórát jelent. Ez évente 220 munkanapot alapul véve 1375 munkaóra. Ha egy munkaóra költsége 800.-Ft, akkor az éves megtakarítás 1100.000.-Ft.

  Egy mérleges raklapemelőn 60-70 raklapot lehet megmérni, tehát négyre van szükség a napi 250 raklap kapacitás eléréséhez. Egy mérleges raklapemelő (ára kb. 600.000.-Ft) átlagos élettartama 8 év, így az éves értékcsökkenés évente kb. 75.000.-Ft, ami 300.000.-Ft a négy raklapemelő esetében. Ez 800.000.-Ft  költségmegtakarítást jelent évente!

  A mobil mérlegek növelik a hatékonyságot más raktári tevékenységek esetében is, mint pl. a bejövő áru ellenőrzése. A hiányos szállítmányok a közvetlen anyagi veszteségen túlmenően további kellemetlen következményekkel járhatnak, mint pl. ha alapanyaghiány miatt kénytelen leállni a termelés. A mobil mérlegek segítségével a hiányos szállítmányok már a bejárati ajtónál fölfedezhetők, a teherautóról való lerakodás közben.

  A mobil mérlegekkel időt lehet megtakarítani a rakomány összeállítása során is.

  Ha ismert a felrakott áru össztömege, megelőzhető a teherautók túlterhelése is.

   

  Tudni mekkora mennyiség van raktáron: hatékony raktárkészlet nyilvántartás

  Folyamatos üzemnél, a keverékek készítésénél pl. az egyes komponensek raktáron lévő mennyiségének pontos ismerete nélkül – ha az csak becsléseken alapul – nem biztosítható a kényszerleállás nélküli termelés.

  Nézzük pl. egy cég gyümölcsjoghurt gyártását. A keverési szakaszban a joghurtot raklapemelőkön odaszállított tartályokból vett gyümölcskoncentrátummal keverik össze. A különböző ízeket ízenként egy tételben készítik el, majd mindegyik tétel összeállítása után a maradék gyümölcskoncentrátumot visszaszállítják a raktárba.

  Eleinte becsléssel állapították meg, hogy mennyi gyümölcskoncentrátum maradt még a visszaszállított tartályban, melynek következtében a folyamatosan termelő gyártósoroknak néha le kellett állni, mert a tartályok hamarabb kiürültek, mint azt becsülték.

  Jelenleg a gyümölcskoncentrátumot tartalmazó tartályokat mérleges raklapemelőkön szállítják, így a megmaradt gyümölcskoncentrátum mennyiségét is pontosan tudják.

  Szállítási díj megállapítása csomagszállításnál

  Lengyelországban egy csomagszállító világcég  egy logisztikai problémával küzdött: a raklapon érkező „különleges” árut nem tudták lemérni a hagyományos raktári mérlegeken, egyszerűen csak azért, mert az túl sok időbe telt volna. Ezen küldemények  méretei miatt arra sem volt lehetőség, hogy a normál csomagok számára kialakított automata szállítószalagokon megmérjék és osztályozzák azokat. Ezért az ügyfelek által megadott  tömeg alapján számláztak.

  A szúrópróbaszerű ellenőrzések azt mutatták, hogy az ügyfelek által megadott tömegértékek rendszeresen alacsonyabbak voltak, és ez komoly  bevételkiesést okozott.

  A probléma megoldása érdekében a raklapszállító  targoncákat (összesen 27 db-ot a cég 3 raktárában)  hitelesített mérleges villákkal szerelték fel. A targonca kabinjában lévő kijelző műszerek adatátvitelre alkalmas kimenettel rendelkeznek; a terminál W-LAN vezeték nélküli hálózaton kommunikál a raktárkezelési rendszerrel.

  A jelenlegi folyamat:

  A targoncás leemeli a raklapot a teherautóról és az érkeztetési zónába szállítja, ahol a vonalkódos leolvasás történik. Az árun (raklapon) elhelyezett vonalkódról leolvasott és az adatfeldolgozó rendszerbe továbbított adatok a többi mellett a feladó által megadott tömegértéket is tartalmazzák.  Az időközben a targoncamérleggel megmért tényleges tömegérték a targonca azonosító kódjával együtt szintén az adatkezelő központba kerül: a mérlegelési  adat kiértékelése után, ha  szükséges, a rendszer módosítja a számlát.

  Az emberi közreműködés gyakorlatilag csak a raklap (az áru)  és a targonca vonalkódjának kézi egységgel történő leolvasására korlátozódik.

  A raklapok átlagos kezelési ideje korábban egy perc volt, a mérlegelés kevesebb, mint tíz másodperccel növelte meg ezt az időtartamot.

  Ez esetben  a mérleges villák beruházási költsége rendkívül rövid idő - kevesebb, mint három hónap - alatt megtérült.

  A világ egyik legnagyobb szállítási és logisztikai cége, hetente 134 millió csomagot szállít a világ 200 országába.

  A megoldandó feladat ugyanaz volt, mint a fenti példában: a csomagáradatban egyre több a palettírozott, nagyobb terjedelmű áru, amelyeket nem lehet a szállítószalagokon kezelni és ezért nem tudták az útjukat követni az osztályozó központban alkalmazott automatikus eljárással. Helyhez kötött mérleget használva a különleges áruk megmérése ennél a cégnél is túl sok időbe került volna: sok általa szállított árura 24 órán belüli kézbesítést garantálnak.

  Ennél a cégnél ezt a feladatot mérleges kézi raklapemelők segítségével oldották meg.

  A palettákat egyenként lemérik a mérleges raklapemelőkön és azonosítják a vezeték nélküli vonalkód olvasó segítségével, ami egy tartóban található a kijelző mellett. Alfanumerikus kijelzőjén keresztül a kijelző műszer mutatja a kezelőnek, hogy vigye be az áru adatait. Tömeg, azonosító kód és méretek, együtt a dátummal és idővel, mind elraktározódnak a  kijelző műszer belső memóriájában. Minden különleges árut így mérnek meg és azonosítanak, mielőtt kiviszik a raklapemelőkkel, hogy továbbítsák azokat. A műszak végén a mérleges raklapemelőket egy kábellel a számítógéphez kapcsolják, és minden begyűjtött és tárolt adatot átvisznek a gépre,  melyek ezáltal bekerülnek a  normál adatforgalomba.

  Tendenciák

  A teljesség igénye nélkül ismertetett néhány példából is látható, hogy igen sok tartalék rejlik a mobil mérlegek alkalmazásában.

  Jelen ismertetés nem tért ki pl. a hordozható darumérlegekre, melyek alkalmazása a technikai fejlesztés következményeként (elektronizálás, kis méretek stb.) az 1990-es évektől rohamosan elterjedt, és kevés kivételtől eltekintve gyakorlatilag kiszorította a beépített darumérlegeket (A Tamtron cég darumérlegeiből sok száz üzemel Magyarországon is).

  A homlokrakodóba épített mérlegek gyártói közül néhány (pl. a már említett Tamtron cég is) már hitelesíthető változatot is kínál, komoly versenytársként fellépve az ömlesztett anyagok mérése területén  a hagyományos hídmérlegekkel szemben.

  A jármű fedélzeti mérlegek „karrierje” az utóbbi néhány évben indult. Az általában műholdas flottakövetővel is felszerelt különböző szállítójárműveket szinte elképzelhetetlen mennyiségben látják el egyre pontosabb mérlegekkel: Finnországban több mint 200 tejbegyűjtést végző tartálykocsi alvázába van hitelesített mérleg beszerelve (9°-os ferdeségig hitelesen mér!). A különböző kialakítású hulladékszállító járművekbe szerelt mérlegek  a hulladékgyűjtő tartályok vagy konténerek egyenkénti mérését – és ezáltal a háztartások és/vagy üzemek által „termelt” hulladék elszállítási díjának tömegalapú számlázását – teszik lehetővé.

  A cikk szerzője nem szándékozik azt a benyomást kelteni, hogy a mobil mérlegek előbb-utóbb teljesen „kiszorítják” a hagyományos, helyhez kötött mérlegeket. Azonban az a véleménye, hogy megjelenésükkel és térhódításukkal gazdagítják a gazdasági életben  nélkülözhetetlen mérlegek választékát, némely esetben komoly dilemma elé állítva a beruházást elhatározó döntéshozókat.

  Új alkalmazási lehetőségeket teremtenek, rohanó világunk tipikus termékeként egyre növekvő mértékben felelnek meg a felhasználók sokirányú  elvárásainak.

   

  Beznóczky Antal

  Prominens Vállalkozó és Kereskedő Kft.

  © 2023 Prominens Kft. All Rights Reserved.