A mobil tömegmérés szerepe a logisztikában

  Mobil mérés - rakodás, anyagmozgatás közbeni mérés békamérleggel, targoncamérleggel - mérési adatok továbbítása és feldolgozása vállalatirányítási rendszerekben

  A logisztika bár a huszadik században szökkent szárba, a huszonegyedik század első két évtizedében azonban az élet sok más területéhez hasonlóan, forradalmi léptékű fejlődésen ment keresztül. Szükség is van erre, hisz mint látható, jelentős mértékben a világjárvány következtében, a szállítmányozás a világ minden részén igen komoly kihívásokkal néz szembe. Ennek okaiba most nem mennék bele, hisz túlságosan összetett téma és túlmutat ennek a cikknek a keretein.

  Ravas 5200 F li békamérlegA technológiai fejlődés, jelentős részben az informatika, az ipari automatizálás szinte minden vívmánya beépült a logisztikába és a fejlődés nem állt meg és nem is fog lelassulni a közeljövőben.
  Az átlagember a logisztikával leggyakrabban a legtöbbünk számára manapság már mindennapossá váló webáruházi vásárlási folyamat végén, a csomagszállítók személyében találkozik.
  Ha már a logisztika kihívásai a téma, fontos hangsúlyozni, hogy a legnagyobb változást, kihívást a webes kereskedelem volumenének megsokszorozódása jelenti az iparág számára világszerte.
  Az áru és teherfuvarozás során igen gyakran, szinte mindig szükséges az anyag/áru súlyának meghatározása. Nem tekinthető ez újkori elvárásnak, viszont a súlyadatok kezelése a különféle adminisztrációs rendszerekben, pl. készletnyilvántartás, számlázás, napjainkban, jobb esetben már automatizált.
  A mozgatott áruk mérése néhány évtizeddel ezelőtt még egy idő és költségigényes folyamat volt, hisz az árut, anyagot, terméket egy telepített mérleghez kellett mozgatni, a mérés eredményét manuálisan, jobbára kockás füzetbe kellett feljegyezni, később a mérési adatokat fel kellett dolgozni, iktatni, könyvelni kellett.
  Szembetűnő, hogy a mérés fontossága és jelentősége ellenére a logisztikai szaklapok, internetes portálok a mai napig meglehetősen szűk teret szánnak a témakörnek.
  Azért is furcsa ez, mert a mobil méréstechnika is igen látványos fejlődési folyamaton megy keresztül, nem kis mértékben az informatikai, kommunikációs technológia előretörésének köszönhetően.
  Ennek a meglehetősen összetett folyamatnak a lényege, hogy a mozgatott terméket a rakodó eszközök (pl. béka, raklapemelő, targonca) anyagmozgatás, rakodás közben képesek megmérni, nem szükséges egy telepített mérleghez szállítani, majd a mérési eredményeket különféle vezeték nélküli adattovábbítási módszerekkel eljuttatni egy olyan szoftver (raktárkezelő, készletnyilvántartó, számlázó, manapság egyre inkább a felsoroltak mindegyikét magába foglaló vállalatirányítási rendszer ) számára.
  Ezeket az eszközöket mérleges raklapemelőnek, békamérlegnek, targoncamérlegnek, mérleges targoncavillának hívják. A raktári, üzemi anyagmozgatás zömét ez a két klasszikus eszköz végzi. Csak idő kérdése volt tehát, hogy a szakemberek fejéből kipattanjon a gondolat, mennyivel egyszerűbb lenne az élet, ha ezek az anyagmozgató eszközök mérésre is alkalmasak lennének. S lőn.
  Az u.n. mobilmérlegek már a kezdetek kezdetén is képesek voltak bruttó/nettó mérésre, darabszámlálásra vagy éppen tárázásra.
  A kezdeti kockás füzet nyilvántartást később váltotta az adatkommunikáció lehetősége, majd a különféle számviteli, raktárkezelő szoftver integráció.
  Ez utóbbi magyarra fordítva egy konkrét példán keresztül, leegyszerűsítve a következőket jelenti.
  X tüzép telepen a vásárló ötven mázsa cementjét 10 raklapon a kamionra rakja a mobil mérleggel felszerelt targonca a teherautóra.
  Ebben az esetben a mérési adatok, tehát pl. a 10 raklapnyi cement nettó összsúlyát a mobilmérleg kiszámolja és összesíti, kinyomtatja vagy a készletkezelő/számlázó szoftver felé továbbítja amely elvégzi az összesítést, ami mondjuk 50 mázsa. Utóbbi esetben ezt a mennyiséget törli a készletből és elkészíti a számlát.
  RAVAS iForks 52 targonca villamérlegA fenti példák csak nagyon leegyszerűsítve mutatják be a mobil mérésben rejlő lehetőségeket.
  A mobil mérés számtalan speciális területre kínál megoldást, pl. élelmiszeripar, vegyipar, gyógyszeripar (adagolás), gyártás, kereskedelem (darabszámlálás), szállítmányozás, csomagküldés (dimenzionálás (súly/méret/szállítási költség meghatározás)), stb.
  A hódmezővásárhelyi Prominens Kft. egyebek mellett a holland RAVAS cég mérleges raklapemelőit (békamérleg, mérleges béka) és targoncamérlegeit (villamérleg) forgalmazza és szervizeli. A RAVAS a mobil mérlegek prémium kategóriáját képviseli. Ez a minőség, pontosság, tartósság mellett a terméktámogatás szempontjából is lényeges, hisz a Prominens Kft. a magyarországi képviselet munkatársai gondoskodnak az eszközök beüzemeléséről, a garanciás és garancián túli szervizről, alkatrész utánpótlásról, szaktanácsadásról.
  A termék paletta zöme a prémium, vagyis felső kategória irányába tolódik, ami a minőségi elvárásokon túl biztosítja a speciális igényeknek való megfelelést is (pl.: hiteles, élelmiszer vegyipar számára saválló, robbanásbiztos, stb). Fontos még hangsúlyozni, hogy a cég webáruházában található kb. tucatnyi békamérleg, targoncamérleg alaptípus számtalan egyedi opcióval variálható, hogy a legkülönlegesebb speciális célokat is ki tudják szolgálni.

  Horváth Zoltán onlinemarketing szakértő

  © 2023 Prominens Kft. All Rights Reserved.