Automatizálás a súlymérés terén - az adat útja a mérlegtől az adatbázisig

  Súlyt mérni sokkal könnyebb, mint a keletkező adatokat hasznosítható módon feldolgozni.

  súlymérés karos mérleggel az ókorbanA súlymérés történetével kapcsolatban nem könnyű megbízható információkhoz jutni, de az biztosan kijelenthető hogy valahol az ősközösségi társadalmi formák felbomlása, a magántulajdon, a cserekereskedelem kialakulásának környékén fogalmazódott meg először az igény arra, hogy adott anyagmennyiség, pl. élelmiszer (gyökér, bogyó, mamut bélszín), réz, arany, stb. súlyát meghatározzák. A súlymérés (kezdetben talán összehasonlítás) technikailag nem volt egy komoly kihívás, hisz a karos mérleg végigkísérte az emberi civilizációt. A technikai fejlődés persze a mérőeszközökre, de még inkább a mértékegységekre komoly hatást gyakorolt. Nagy lökést adott ennek valószínűleg az ipari forradalom is. A technológia fejlődése nyilván, még ha nem is lineáris, mindenesetre látványos.

  Ami viszont a 20 század közepéig semmit sem változott, a mérési adatok rögzítése, lejegyzése, nyilvántartása, könyvelése. Azokat bizony kőtáblán, jobb esetben papiruszon, majd papíron, kézzel vésővel/kalapáccsal, ecsettel, majd ceruzával és tollal (liba/mártós/golyós) osztották/szorozták/összeadták/kivonták.
  Az informatika térhódítása részben kiváltotta a korábbi manuális módszert, a cetlit, a kockás füzetet, főkönyvet, hisz pl. az Excell és egyéb adatbázis kelező programok már forradalmi előrelépést jelentettek. Olyannyira, hogy ezek a módszerek a mai napi rendkívül elterjedtek és még olyan vállalkozások sem léptek túl ezen, akiknél már régóta rugdossa az ajtót a legfejlettebb csúcstechnológia.
  Mégpedig az utóbbi két évtizedben rohamosan terjedő informatikai alkalmazások, készletnyilvántartó, raktárkezelő, vállalatirányítási, stb. rendszerek, ipari automatizálási módszerek/eszközök.
  Ezek lényege, hogy a különböző mérési módszerek során keletkező súlyadatokat már nem manuálisan dolgozzák fel, (gépeli az excellbe a raktáros vagy a rakodó munkás) hanem az adott célprogramok, a kapott mérési, súly értékeket az elvárásoknak, igényeknek megfelelően automatizált módon kerül az adatbázisokba és a végén összesített, kiértékelt, strukturált adatokat bocsát rendelkezésre bármilyen tovább hasznosítható célokra. (készlet nyilvántartás, be és kimenő áruk bruttó/nettó súlya, tára adatok, darabszám, üzemi veszteség, stb.) Az adatok jellege, a lehető legnagyobb pontossággal, kizárólag a felhasználók elvárásai alapján kerülnek meghatározásra, vagyis hogy az adott cég mire kíváncsi és a kapott adatokból milyen következtetéseket von le a gyártási/kereskedelmi/logisztikai tevékenységére vonatkozóan.

   

  Súlymérési automatizálás


  Az automatizált mérési rendszer fontosabb elemei:
  a) mérleg, amely a súly mérésén és kijelzésén kívül rendelkezik olyan információs adatkimenettel, ami lehetővé teszi a mérési adatok intelligens informatikai rendszerek felé továbbítását. Itt kell megjegyezni, hogy a komolyabb mérlegek a pontosságon és a kommunikációs készségén túl még képesek speciális feladatok ellátására is, mint pl. tárázás, bruttó/nettó mérés, darabszámlálás, stb.
  b) adatgyűjtő, vagy a megfelelő applikációval ellátott mobil telefon (ezek feladata egyrészt, hogy az adatszolgáltató mérleget további speciális funkciókkal egészítse ki, másrészt a megfelelően strukturált adatokat továbbítja a készletnyilvántartó, raktárkezelő informatikai rendszer felé. A két irányú adatkommunikáció Bluetooth és/vagy wifi hálózaton keresztül történik.
  c) vállalt-irányítási, raktár és/vagy készletnyilvántartó szoftver a hozzákapcsolódó adatbázissal és kiegészítő programokkal (pl. számlázó)

  Egy ilyen rendszer célja, feladata könnyen és röviden megfogalmazható:
  az anyagmozgatástól az adminisztrációig terjedő mérési, súly és mennyiség meghatározási folyamat automatizálása, mely növeli a hatékonyságot és a pontosságot, csökkenti a költségeket.

  Egy ilyen rendszer tulajdonképpen bármilyen, kellően korszerű, a fentiekben felsorolt funkciókkal ellátott elektronikus mérőeszközre ráépíthető, mégis bátran kijelenthető, hogy az üzemi technológia jellegétől függően egy ilyen mérési lánc mobil mérlegek használata esetén képes forradalmian átalakítani az üzemszervezést.
  (A mobil mérlegekről zárójelben csak annyit, hogy minden mérleget nevezhetünk mobilnak (pl. békamérleg, targoncamérleg, homlokrakodó mérleg, stb.), amely az adott anyagot. árut, terméket mozgatás, rakodás közben képes megmérni.)
  Tehát ha pl. egy targonca ömlesztett vagy darab árut rakodik egy kamionra, a rakodás során, külön mérlegelés, (a telepített mérleghez való elszállítás, rárakás) nélkül, menet közben leméri az anyag/áru súlyát, akár bruttóban vagy nettóban, de még darabszámlálást is képes végezni. Teszi mindezt úgy, hogy a megfelelő adatgyűjtő, applikáció segítségével számtalan kísérő adatot (bruttó, nettó súly, tára érték, dátum, cikkszám, azonosító kód, darabszám, vásárló, gépkezelő, stb.) is képes a központi szoftver részére átadni.

  Egy ilyen lánc összeállítása jellemzően nem oldható meg "dobozos" mérőeszközök beszerzésével. Mindenképpen fontos tudni, hogy mik a pontos célok, milyen adatokra, milyen célból van szüksége a felhasználónak a súly értékek mellett.
  A békamérlegek, targoncamérlegek is az alapfunkciókon túl számtalan kiegészítő szolgáltatást nyújtanak. A feladat határozza meg, hogy mely típus a legmegfelelőbb az adott célra. Az adatgyűjtőre, mobil applikációra szintén nagyjából ezek az elvárások hárulnak, kiegészítve azzal, hogy a szolgáltatott adatokat milyen informatikai rendszer fogja majd feldogozni.

  Úttörőnek tekinthető ebből a szempontból a holland RAVAS mobilmérleg gyártó cég, akik a csúcstechnológiának számító békamérlegeikkel, targoncamérlegeikkel és integrációs szoftvereikkel piacvezetőnek számítanak Európában, főleg de korántsem kizárólag nagyüzemi környezetben.
  Legrégibb és legtapasztaltabb hazai partnere a hódmezővásárhelyi Prominens Kft. mely több mint két évtizede forgalmazza és szervizeli a RAVAS mobilmérlegeit.

  Ha többet szeretne megtudni ezekről a mobil mérlegekről és a rendszer-integráció lehetőségeiről (RAVAS WeightsApp, RAVAS RIS, RAVAS RDC, Ravas weighscan), feltétlen látogassa meg webáruházunkat, weboldalunkat.

  https://www.merlegbolt.hu/ravas-mobil-merlegek.html

  https://www.mobilmerleg.hu/ravas-merleges-raklapemelok/ravas-merleges-raklapemelok-integracio.html

   

  Az ingyenes RAVAS WeightsApp mobil alkalmazással olvassa le az adatokat a mobil mérlegrendszeréről közvetlenül okostelefonról vagy tabletről

  • Ingyenes alkalmazás Android és Apple tabletekre, telefonokra
  • Ravas 3200 és 5200 típusú műszerekhez
  • Bluetooth 4.0 szabvány (alacsony fogyasztás) a mérési adatok beolvashatóak
  • Alkalmazás segítségével, tára érték, azonosító kód és kezelő hozzárendelhető a súly adathoz
  • Minden beadott adat, beleértve a dátum/időt, az eszközön mentésre kerül
  • A teljes adatcsomag csv. állományba továbbítható emailen keresztül PC-re, WLAN vagy 3G
   segítségével
  • A mérleg nullázása a mobil eszközről szintén végrehatjató
  • Automatikus tára és kézi tára érték beadása nettó méréshez
   További jellemzők
  • Másodkijelző funkció - képernyőnek fekvő módban kell lennie
  • Naplófájl felküldése Ravas technikusainak meghibásodás esetén

  Az alkalmazás letöltéséhez kattintson az alábbi piktogramok egyikére!

  app store

  google play

   
  © 2023 Prominens Kft. All Rights Reserved.